Bläddra

Välsignelsens väg

Köp här

Välsignelsens väg

Köp här
Joe Leaphorn vid navajos stampolis hittar en kropp med munnen igentäppt av sand. Brottsplatsen företer inga spår eller uppslagsändar. Varje navajo vet att inget mänskligt dödar på det viset. Leaphorn börjar misstänka att förklaringen till mordet kan vara att finna i uråldrigt magiskt tänkande. Leaphorn får ge sig ut att jaga en varulv längs klippbranterna i Stora reservatet.

Joe Leaphorn vid navajos stampolis och antropologen Bergen McKee hade jagat navajovarulven förr. Den hade alltid undkommit dem, försvunnit som en gast i vinden. Men aldrig förr hade den lämnat ett så hemskt bevis på sin existens efter sig.

För Leaphorn var det en förbryllande gåta som krävde sin lösning. För Bergen McKee var det en akademisk angelägenhet... tills det blev en fråga på liv och död.

Översättning Lena Schultz

Tony Hillermans polisromaner från Stora reservatet i sydvästra USA fascinerar på många sätt. Dels och inte minst är det välskrivna och spännande thrillers helt i klass med det bästa inom genren. Dels är det enastående skildringar av det dagliga livet bland människor som ännu har kvar sina rötter i en uråldrig och annorlunda kultur, men ständigt konfronteras med det vita samhället.


Tony Hillerman (född 1925) bor själv i det land han skildrar med sådan kärlek i sina böcker, närmare bestämt i Albuquerque, New Mexico, gammalt navajoland. Hans böcker röner uppskattning bland såväl indianer som vita, och förutom att han utnämnts till heders-indian av navajofolket har han erhållit ett stort antal utmärkelser för sitt författarskap. Främst bland dessa Grand Master, 1991, den förnämsta utmärkelsen som Mystery Writers of America delar ut. Välsignelsens väg är Tony Hillermans första roman från Stora reservatet. Den utkom 1970 och erhöll ett hedersomnämnande från Mysery Writers of America som bästa debutroman. Det har den verkligen gjort sig förtjänt av, det är en välskriven och spännande berättelse som här för första gången låter läsaren träda in i reservatets utåldriga men också moderna värld.