Bläddra

Vansinnet – Mitt bipolära liv

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Vansinnet – Mitt bipolära liv

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
En enastående självbiografisk berättelse om manodepressivitet Med sin nya bok tar Marya Hornbacher vår förståelse för bipolärt syndrom till en ny nivå. Bipolärt syndrom (manodepressivitet) är en fruktansvärd sjukdom som drabbar ca 1 på 100. Marya Hornbacher var 24 när hon fick diagnosen 1997. Först då förstod hon att hon hade varit sjuk i nästan 20 år. Efter ytterligare åtta år av medicinering och rehabilitering kunde hon lämna sjukhuset 2005.

Boken är en enastående självbiografisk berättelse. Den är brutalt utlämnande, gripande och kusligt exakt i sin självanalys. Som läsare engageras du djupt i författarens livsöde, som om hon vore en nära vän.

Marya Hornbacher är en framgångsrik författare. I sina maniska perioder skriver hon. Debutboken Wasted blir en bestseller. Hon åker på författarturnéer, signerar och föreläser. Men samtidigt är hon också en mycket sjuk kvinna.

Depressionsperioderna »botar« hon med sprit och tillfälliga förbindelser. Berättelsen är en mardrömsskildring av ett destruktivt liv i en hopplöst nedåtgående spiral. Samtidigt skriver hon fascinerande nyktert och vackert, såväl om sitt liv i helvetet och om sina besök i sjunde himlen.

Författaren
Marya Hornbacher debuterade 1998 med Wasted, a Memoir of Anorexia and Bulimia, som nominerades till Pulitzerpriset och översattes till 14 språk. Under sin följande sjukdomsperiod skrev hon romanen The Center of Winter. 2008 utkom denna självbiografiska skildring, med originaltiteln Madness, a Bipolar Life.

Marya Hornbacher gästföreläser på många universitet om ätstörningar och andra psykiska sjukdomstillstånd, hon skriver litteraturkritik och undervisar i creative writing. Marya bor med sin man Jeff och katterna Shakespeare och T.S. Eliot i Minneapolis, Minnesota. Det här är hennes första bok på svenska.