Bläddra

Vår svenska tomte : Sägner och Folktro

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Vår svenska tomte : Sägner och Folktro

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

Den gamle nordiske tomten, den lille grå, har det inte skrivits så många böcker om. Han är ingen mysande gammelfarfar i julhandelns tjänst utan en liten vresig gubbe som det är bäst att se upp med. Det finns massor med mustiga och burleska historier om honom. Ebbe Schön har tittat i folklivsarkiven.

Den lille grå är till sin karaktär snarast motsatsen till den fryntlige S:t Nikolaus. Han är ingen mysande gammelfarfar i julhandelns tjänst utan en liten vresig gubbe som det är bäst att se upp med. Det fick många erfara på bondesamhällets tid. Om någon av husfolket uppträdde på ett sätt som tomten inte gillade, så fick vederbörande direkt en rungande örfil eller en välriktad spark i ändan av tomten.

Men han kunde också vara en stor skämtare och upptågsmakare och folk berättade gärna om hans lustiga spratt. Självklart nog delade tomten aldrig ut några klappar på julen. Det stred mot hans hela karaktär. Han skulle ha gåvor i stället. Ett rågat grötfat med en smörklick i mitten var obligatoriskt i de flesta trakter.

Ebbe Schön vill i sin bok skildra det här väsendets liv i ett brett perspektiv och visa hur uppfattningen om honom varierade från trakt till trakt. Författaren redogör också för vad vi vet om tomtens historiska rötter, ner i den mörkaste hedendomen.


Folklivsforskaren Ebbe Schön har särskilda förutsättningar att återge vår gamla folktro och dess berättarmotiv. I nästan två decennier har han skött landets största folkminnessamling vid Nordiska muséet i Stockholm och där tagit del av de svenska bygdernas sägner om tomtar, troll, älvor, näckar och andra folktroväsen.

Han har skrivit en rad böcker i ämnet och medverkat i många radio- och TV-program. Som föreläsare är han välkänd över hela Sverige.