Bläddra

Värt att kämpa för

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt

Värt att kämpa för

Kategorier: Barn och ungdom: skönlitteratur och sanna berättelser Barnböcker, ungdomsböcker och läromedel Skönlitteratur barn och ungdom: allmänt
Köp här
Anna-Maria och Mateusz är bästa vänner och kan prata om allt. Om allt utom det de egentligen skulle behöva prata om. Mellan dem växer därför hemligheterna och förälskelserna. Till slut riskerar de att förlora allt.

I skolan kräver den nya mentorn ordning och reda. Redan under uppropet utpekas Anna-Maria som en bråkmakare som tänker störa de planerna. Då är hon oskyldig och anklagelsen är orättvis. Under sin första gymnasietermin kommer hon emellertid mer än väl att leva upp till den anklagelsen.

Under en fest blir Anias vän avklädd och fotad. Hon är för full både för att säga ifrån och för att minnas. Men Ania kommer ihåg allt och hur hon än gör blir det fel. Hon vänder sig till Anna-Maria för hjälp. Tillsammans bestämmer de sig för att söka rättvisa.

"Värt att kämpa för" är en bok om kärlek, orättvisor och kamp. Det är en bok om att välja mellan vänskap och förälskelse, en bok om människor som missbrukar sin makt och en bok om att göra något. Det är en bok för alla som någon gång varit kära, förbannade eller uppgivna.Sagt om boken:

"Det är många spännande trådar som författaren Pelle Sunvisson, grundskollärare och fredsaktivist lägger ut. Ungefär hälften av boken upptas av dialog, där de ungas sätt att prata är väl fångat. Här och var finns insmuget litet nerlugnande korta avsnitt med iakttagelser om natur och miljöer. Dessa är mycket välarbetade språkligt, bra nära poesi. Vår tids korta sms-meddelanden kompisar emellan har hög igenkänningsfaktor. Boken är säkert av intresse för många ungdomar."

Ulla Britt Westelius, BTJ, Häftepos 13117607