Bläddra

Våt sand : roman

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Våt sand : roman

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Den serbiske tolken Milovan Vidic, sedan länge bosatt i Sverige, återvänder till Serbien för att möta sitt förflutna. Med sig har han ”Adams affärsbok”, en anteckningsbok som han fått i uppdrag att översätta av en psykiater på Huddinge sjukhus. Kanske kan den innehålla någon bakgrundsinformation om en viss Svetlana Larsson, psykpatient och brorsdotter till Adam.

Adams anteckningar visar sig handla om tiden runt andra världskrigets slutskede och uppbyggandet av det nya kommunistiska Jugoslavien som kom att styras av kamrat Tito. De visar också hur Adam på ett tvivelaktigt sätt tillskansat sig vissa jordegendomar.

Parallellt med inblickarna i Adams värld minns Milovan tiden strax före slutet på Tito-eran, då det började bli tillåtet att lämna landet. Som motprestation tvingades emigranterna, däribland Milovan, att spionera på sina landsmän i exil.

Våt sand är en poetisk samtidsroman där minnen smälter samman med Milovans upplevelser i ett nutida, krigshärjat Serbien och formar en stark och levande bild av den jugoslaviska erfarenheten.


Zvonimir Popović föddes 1934 i Montenegro men bor numera utanför Norrköping med sin familj. Förutom det egna författarskapet som hittills omfattar romanerna Mörkriket och Akacian viskar har han också ägnat sig åt att översätta svensk litteratur till serbokroatiska.