Bläddra

Vem är kannibalen?

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Vem är kannibalen?

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

När John Allen Chau i november 2018 försöker ta sig iland på den lilla ön North Sentinel i Bengaliska viken för att sprida Guds ord ställs mycket på sin spets. Den 26-årige amerikanens kropp genomborras omedelbart av pilar och nyheten om hans död sprids som en löpeld över världen.   

Med vilken rätt tränger vi oss på folkgrupper som har haft lite eller ingen kontakt med omvärlden. Vilka konse­kvenser kan det få? Vem är kannibalen? skildrar hur turister tränger in i korowaiernas land på Nya Guinea. För första gången tar turistindustrin den första kontakten med en större icke tidigare kontaktad folkgrupp. Tidigare har missionärer och koloniala administrationer varit den driv­ande kraften i den västerländska "pacificeringen av vild­arna".

I boken kommer författaren Thomas Petersson i när­kontakt med ett av människans sista stora tabun rituell kannibalism. Kannibalism är en spektakulär och omtvistad företeelse. Myt­erna är många. Vad är sant, vad är inte sant? Vem är egentligen kannibalen? Den "primitive vilden" som inte förstår sitt eget bästa? Kolonisatören som exploa­terar och berikar sig? Missionären som vill omvända och frälsa? Turisten som ständigt är på jakt efter nya upplevelser för att saliggöra sitt ego? Eller är vi alla en och samma person? Boken Vem är kannibalen? väcker frågor om vårt ur­sprung och vad det innebär att vara människa.