Bläddra

Vi som bor här

Vi som bor här

Köp här

»...ett fantastiskt bildreportage.« Femina »En mycket väl genomförd idé som handlar om att ge värdighet åt dem som berövats människovärde« Göteborgs-Posten »en perfekt present« www.dantesbibliotek.se

”Berätta för mig om livet här”, bad jag dem. "Jag ville att de skulle berätta om det som var viktigt för dem – om sina hem, familjer, framtidsdrömmar, arbeten, besvikelser eller rädslor. Den här boken ger ett urval av deras röster kring hur det är att leva i världens snabbast växande bostadsmiljöer – kåkstäderna. Så här lever vi, vi som bor här."Jonas Bendiksen.

År 2009 var det för första gången i historien som det bodde fler människor i städer än på landsbygden En tredjedel av dessa stadsinvånare – mer än en miljard människor – bor i slumområden. Enligt FN:s beräkningar kommer den siffran att fördubblas till två miljarder inom de närmaste tjugofem åren. Fattigdomen håller på att flytta in till städerna med en halsbrytande fart.Mellan 2005 och 2007 bodde den världsberömde Magnum-fotografen Jonas Bendiksen många månader i slummen i Nairobi i Kenya, Mumbai i Indien, Jakarta i Indonesien och i Caracas i Venezuela. Han ville skildra hur livet ser ut för människorna som bor i dessa jordens mest tättbefolkade samhällen. Fattigdom, smuts, sociala problem, otrygghet och våld är den vanliga föreställningen om tillvaron i slummen – men det finns också en annan tillvaro där företagsamma och hårt arbetande människor har sina hem, där man samtalar över middagsbordet, där barn läser läxor och man umgås med vänner. Oftast består bostäderna av bara ett enda rum och innanför dess bräckliga väggar finns en hel familjs universum, allt familjen äger. Här ger de improviserade tapeterna, de hemgjorda möblerna, prydnadsföremålen och de personliga sakerna ledtrådar till hur livet kan gestalta sig. Bendiksen har fotograferat var och en av de fyra väggarna i de hem han besökte, vilket gör det möjligt att ”kliva in” och få en upplevelse av hela rummet. Resultatet är en angelägen, omskakande och djupt medmänsklig bok.