Bläddra

Vindsröjning

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Vindsröjning

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

VINDSRÖJNING är Mats Berggrens självbiografi om ett tidigt politiskt uppvaknande.

Jag röjer på vinden. Det är som att åka i en hiss där det jag hittar får mig att stanna på våningar somär olika skeden i livet. Med de orden inleder författaren Mats Berggren sin självbiografi.

På vinden finns det många kartonger och skivbackar. I en mapp finnsskoltidningen han var med och skrev i, om proggmusiken, de friateatergrupperna, miljörörelsen, kärnkraftsmotståndet, RFSL, Grupp8, Chilekommittén, Suzanne Bröggers Fräls oss ifrån kärleken, Milos Formans Gökboet och om andra böcker och filmer som han och hans kamrater på skolan tyckte var intressanta.

I en back med vinylskivor står LP:n från Tältprojektet,musik-teater-cirkus-föreställningen om den svenska arbetarklassenshistoria. Han förflyttas mellan olika tider, till gymnasieåren, till sommaren1977, han söker vidare bland kartongerna och funderar över tvåfrågor: Vi som var unga på 70-talet vilka var vi, vad trodde vi på och hur blev det? Jag är existentialist och anser att vi förverkligar oss genom vårahandlingar men i vilken utsträckning väljer vi våra liv?

Mats Berggren debuterade efter sju år på Scanias verkstadsgolv med romanen Orent ackord (1987) och hälsades av kritiken som en ny arbetarförfattare. Sedan dess har han gett ut ytterligare 19 böcker.Han har fått ABF:s, LO:s, Byggnads och Kommunals kulturstipendium. Och nu senast 2019 Ivar Lo-priset. Mats Berggren hör till Sveriges mest lästa ungdomsboksförfattare. Hans tonårsromanOnsdag kväll strax före sju (2014) tilldelades Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris till årets bästa barn-och ungdomsdeckare. Boken innan, Jag ljuger bara på fredagar (2013), röstades fram till Stora Läsarpriset som årets bästa barn- och ungdomsbok. Hans böcker har kommit ut i sex länder förutom Sverige Danmark, Norge,Tyskland, Frankrike, Holland och Belgien.