Bläddra

Viskleken

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Utgått

Viskleken

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Utgått
En visklek kan gå till så att deltagarna samlas i en cirkel, varpå den första spelaren viskar en berättelse eller ett meddelande till nästa spelare och så vidare cirkeln runt. Sedan jämförs originalutsagan med den slutliga versionen som inte sällan förändrats till oigenkännlighet.

I likhet med meddelandet i viskleken har de 61 dikterna i John Ashberys nya diktsamling Viskleken genomgått förändringar och betydelseglidningar innan de nått fram till sin slutliga form. Poesi börjar ju ofta med en ansats, en rad eller tanke, en process av meningsskapande och språkspel som Ashbery här med lätthet, charm och sina sedvanliga svindlande tankesprång framhåller och iscensätter. John Ashbery, som av Harold Bloom kallats "Amerikas nu levande största poet", har med Viskleken åstadkommit ännu än originell samling poesi som är både rik och märklig, och som i var och varannan rad lyckas avslöja dolda möjligheter att göra en ny koppling, hitta nya perspektiv.

Översättning Tommy Olofsson och Vasilis Papageorgiou


John Ashbery föddes i Rochester, New York, 1927. Han debuterade 1953 och har sedan dess utövat ett stort inflytande både som poet och kritiker. Hans poesi har flera gånger belönats med olika priser, bland annat The National Book Award for Poetry och Pulitzerpriset. För närvarande verkar han som språk- och litteraturprofessor på Bard College i New York.