Bläddra

Wallraffa : ett liv som förklädd

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Wallraffa : ett liv som förklädd

Kategorier: Biografi: allmänt Biografi: litteratur Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Günter Wallraff förklädde sig till turken Ali i flera år. Boken om den förklädnaden, Längst därnere, är den mest sålda i Tyskland någonsin. Wallraff var också journalisten Hans Esser på Bild-Zeitung och avslöjade i Reporter hos Springer hur Tysklands mäktigaste tabloid skarvar och ljuger. Han har dessutom förklätt sig till munk, telefonförsäljare, uteliggare, svart, vaktmästare, industriarbetare, vapenförsäljare, bagare, dement ... allt för att demaskera samhället. Och hans avslöjanden har fått långtgående följder, både när det gäller lagar och attityder. Om denna journalistiska ikon handlar biografin Walraffa.

Stig Hansén har i snart 30 år regelbundet besökt Günter Wallraff i Köln och Wallraff berättar öppenhjärtigt om sina roller, sin hälsa, om wallrafferiets framtid, om förebilder, om avsikten med livet som förklädd och hur han kopplar av med bordtennis och schack. Han kommer också in på moralfrågor och hur han, som var nära att dö här om året, ser på sitt liv: "Jag måste hela tiden bevisa något för mig själv. Jag har börjat gå i terapi. Vissa blir gamla kloka män, men jag, som snart är 80, är inte där. Jag är fortfarande ett barn." 

Stig Hansén bokdebuterade 1982 och har skrivit reportageböcker, reseskildringar, romaner, thrillers, novellsamlingar, biografier, om konsten att skriva och porträtt av politiska tänkare, journalister, skådespelare och musiker. Men mest känd har Hansén ändå blivit för sina självbiografiska böcker om sin pappa och för sitt utvecklande av reportagekonsten.