Bläddra

Zero zero zero

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap

Zero zero zero

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här
Sex år efter världsuccén Gomorra är den italienska journalisten Roberto Saviano tillbaka med en ny avslöjande reportagebok. Hans fokus denna gång är världens kokainhandel.

"Det är många år sedan jag bestämde mig för att engagera mig. Inte bara därför att jag vuxit upp i en trakt där allt bestämdes av klanerna, inte bara för att jag sett folk dö som motsatte sig deras makt. Jag engagerade mig i handeln med det vita pulvret för att det var det enda som hjälpte mig att till fullo förstå saker och ting. Jag ville betrakta människans svaghet, maktens natur, förbindelsernas skörhet, pengarnas och våldets enorma makt. Grymheten hade ett enda namn. Kokain.

Att skriva om kokain är som att använda det. Man vill hela tiden ha mer. Mer nyheter, mer information. Man blir beroende. Det är adrenalinkickar som jag sprutar direkt in i mina vener. Ju längre ner i den kokainvita helveteskretsen jag kommer, desto tydligare blir det att folk inte vet.
Det finns en flod som rinner fram under de stora städerna, en flod som rinner upp i Sydamerika, tar vägen om Afrika och förgrenar sig åt alla håll.

Se på kokainet och du ser ett pulver. Se genom kokainet och du ser världen."

Roberto Saviano


Roberto Saviano föddes i Neapel 1979. Han är författare till den internationella bästsäljaren Gomorra (2007) om den italienska maffian, en bok som sålt i mer än tio miljoner examplar världen över. Sedan boken utkom lever han under ständigt livvaktsskydd på grund av de många dödshot som riktats mot honom. Han är även författare till Kärleken är dödens motsats (2008), Skönhet och helvete (2009) samt Kom med mig (2012).
Gomorra har även filmatiserats och belönades med Grand Prix vid filmfestivalen i Cannes 2008.