Bläddra

Zulejcha öppnar ögonen

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Zulejcha öppnar ögonen

Kategorier: Historiska romaner Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här
Flerfaldigt prisbelönt rysk roman.

»Romanen träffar mitt i hjärtat.«
Ljudmila Ulitskaja

Vintern 1930. Zulejcha, en ung tatariska, fördrivs från sin by i Tatarstan i södra Sovjetunionen. Maken har mördats av kommunisterna och efter en helvetisk tågtransport hamnar hon vid Angara­floden långt borta i Sibirien. I det lilla samhället av förvista bönder och stadsbor, kriminella och intellektuella, ryssar och tatarer pågår en daglig kamp för överlevnad. Samtidigt går livet vidare... Zulejcha föder en son som får henne att öppna ögonen och se att lyckan trots allt finns i världen, även om det är en bitter lycka.

Trots det svåra ämnet fördrivningen av tatarerna från deras hemland är Zulejcha öppnar ögonen en lättläst historisk debutroman som redan har översatts till 22 språk.

Förord av Ljudmila Ulitskaja.

Guzel Jachina, född 1977 i Kazan (Tatarstan), är rysk författare och filmmakare av tatariskt ursprung. Zulejcha öppnar ögonen, hennes debutroman, tilldelades bland annat Big Book Prize 2015 och Jasnaja Poljana-priset 2015 och blev en storsäljare i Ryssland. Romanen är tillägnad alla som deporterades i Sovjetunionen.