Bläddra

De små tingens gud

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

De små tingens gud

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Alla sinnen vidöppna? Den här romanen förväntar sig det. Här forsar känslor, dofter, smaker, färger, tankar fram. Kärlek, tvillingars symbios, klasskillnader och politik gjuts samman i en bred familjekrönika, formad med sällsynt kraft och poesi. En övermogen mango på väg att spricka.

Allt detta tar sin början i en by i den sydindiska delstaten Kerala 1969. Kastsystemet har byggt murar kring kärleken - det finns stränga regler om vem som får älska vem. Och hur mycket. Men det är inte alla som lyder.

Just nu sitter storfamiljen Kochamma i en ljusblå Plymouth på väg till flygplatsen. Besök väntas av kusin Sophie Mol, 9 år, från England. Hon kommer att ifrågasätta mycket. Men det gör man inte ostraffat. Alla kommer heller inte levande ur historien. Men på vägen givs stunder av oändlig njutning, närhet, äckel. De små tingens gud är ständigt närvarande. Tack och lov. Arundhati Roy, 37 år och bosatt i New Delhi, är från början arkitekt. Kanske är det därför hon har byggt sin världen över kritikerrosade debutroman just så här. Välkommen in. Boken är belönad med 1997 års Bookerpris