Bläddra

Drottningens chirurg

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Drottningens chirurg

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Herman Schützer var kirurg och hovläkare i slutet av 1700-talet i Stockholm. Han var framstående men omstridd, sökte sig till det outforskade, och då helst kvinnans inre. Agneta Pleijels nya roman bjuder på en tidsresa till Gustaf IIIs Sverige.

En roman om kärlek och vetenskap, kvinnor och läkare, förnuft och vantro.
Drottningens chirurg bygger på historisk grund. Huvudpersonen är Herman Schützer, son till den invandrade tyske fältskären Salomon Schützer, var verksam som förlossningsläkare i Stockholm i slutet av 1700-talet. Han var en stark anhängare till vetenskapens framåtskridande och ville i tidens skarpa strid mellan medicinare och kirurger sätta sitt märke. Han anlitades av hovet och förlöste drottning Lovisa Ulrikas son, som sedermera skulle bli Gustaf III.
I Agneta Pleijels roman skildrar hon en man som drivs av vetenskaplig framåtanda men även av sin stora fåfänga. Herman Schützer är ingen helt lycklig man, hans betydligt yngre hustru som gifts bort med honom, har sitt hjärta någon annanstans, och efter att ha fött honom åtta barn dör hon i följderna av sin nionde förlossning. Schützers läkargärning är dessutom ständigt ifrågasatt, inte minst av drottningens gunstlingar.
Agneta Pleijel har skrivit en liten tät roman på ett musikaliskt språk med stark tidsdoft, och som i sin närgångna skildring av tiden, miljön och människorna påminner till en del om P O Enquists Livläkaren.
Hennes starka inlevelse i detta fascinernade öde kan också ha att göra med att Herman Schützer var Pleijels morfars farmors farmors farfars son.
Detta är första delen av tre i en serie romaner med motiv och porträtt ur Agneta Pleijels släkthistoria.