Bläddra

Extremt svensk : mentalitet och kultur i världens mest avvikande land

Köp här

Extremt svensk : mentalitet och kultur i världens mest avvikande land

Köp här

En underhållande studie av svenskarnaHur gick det egentligen till när vi svenskar slutade pruta i affärerna? Varför måste vi hela tiden dricka vårt kaffe på nya sätt och hur blev pizzerian vår standardrestaurang?

Vid internationella jämförelser hamnar Sverige ofta långt ifrån andra länder, även våra grannar i norra Europa. Utifrån betraktat är Sverige ett extremt land, ljusår ifrån den bild av ”Landet Lagom” som många svenskar älskar att måla upp. Det syns i vårt språk, inte minst: Det är bara i Sverige som "den mänskliga faktorn" uppfattas som något negativt och det är bara här som ”osvensk” kan vara en komplimang. Vi är de mest individualistiska och framåtsträvande länderna i världen.

Kontrasten mellan de här värderingarna coh vår självbild är temat för Fredrik Lindströms nya bok. Under många år har han sysslat med mentalitetsfrågor, i TV-serien "Världens modernaste land", i sommarprogram och föreställningen "Svenskar är också människor". Intresset har varit mycket stort och lovorden många.

Extremt svensk är en underhållande studie av svenskarna, där vårt vardagsbeteende dissekeras och tolkas, men det är lika mycket en brännande debattbok om individualism, ansvar och civilkurage. Fredrik Lindström visar att dagens svenska särdrag tillkommit efter andra världskriget, och ofta handlar det om ren anpassning till det nya välfärdslandet. Är vi svenskar i själva verket mycket mer nationalistiska än vad vi vill låtsas om, bara på ett lite mer raffinerat och osynligt sätt?