Bläddra

Skammens boning

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Skammens boning

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
Uppläsare: Gunilla Röör
Antal CD: 7
Tid: 8 timmar

"Det finns saker för hemska att skriva om. För hemska att minnas. Om jag bara hade kunnat minnas hade jag kanske varit fri. Eller mördat som farmor". Så börjar Doris Dahlins bok Skammens boning. Till sist började hon minnas. Och då "sprängde sig min berättelse ut. Som om den levde sitt eget liv. Det var så mycket jag inte ens visste att jag mindes. Men min kropp mindes allt. Och orden rusade framåt. Men bara en bit i taget orkade jag sätta dem på papper."

Doris Dahlin växte upp i Härnösand. Trots att det inte är länge sedan skildrar hon i sin självbiografi ett Sverige i armod. Hon levde som barn mitt i det med resultat att hon blev rädd för livet... och rädd för döden. Det hjälpte inte att hon var ett mycket efterlängtat barn, hon fick ändå gå med trasiga tänder. Det hjälpte inte att familjen älskade pappan, han var alkoholist ändå. När mamman till sist inte orkade längre fanns ingen hjälp att få.

Men det fanns ljuspunkter. Tre mostrar, tre starka kvinnor, gav stabilitet i tillvaron - en tillvaro som, i hemmet, mest handlar om att försöka vara osynlig och till lags. Och pappa har nyktra perioder. Men när livet är svårt går Doris in i sig själv - syns inte, finns inte. Och till sist förstår den vuxna Doris när hon fick den förmågan. En händelse som var så hemsk, så obegriplig, att barnet Doris förtränger den, den får helt enkelt inte finnas. Men finns ändå, som ett ständigt närvarande hot.

Det här är en bok som är spännande, på flera plan. Och skrämmande - är det inte längre sedan en familj i Sverige kunde leva i en sådan fattigdom? Varför fanns ingen hjälp? "På socialbyrån sa de att vi måste förstå varför pappa super och mamma fick boken "Eva", som talade om att alkoholisten är alkoholist för att ingen förstår honom."

Doris Dahlin bor numera i Stockholm. Hon arbetar med människors utveckling inom näringsliv och offentlig förvaltning. Hon gjorde debut med "Ockupationsleken" 1971 och har medverkat i antologin "Tala om klass" 2006.

Fotografier och texter som hänger samman med boken finns på www.dorisdahlin.se

"Det är en barndomsskildring med klassikerpotential." Ulrika Milles, Dagens Nyheter

Ljudbokens uppläsare är Gunilla Röör, som gör en mästerlig tolkning av den unga Doris.