Bläddra

Brev till världens antiliberaler

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Köp här

Brev till världens antiliberaler

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Köp här

De senaste 20 åren har vi sett ett nyvaknat intresse för ekonomisk liberalism. Kapitalmarknader har avreglerats, statliga bolag privatiserats och hindren mot utrikeshandeln har blivit färre. Sedan början av 1980-talet har den ekonomiska politiken i nästan alla OECD-länder rört sig från interventionism till begynnande marknadsorientering.

Men det är ändå om gränsen mellan interventionism och liberalism som de största och viktigaste bataljerna i dag handlar.

Ingen talar längre högt om att marknadsekonomin skall kastas över ända, men däremot om att den måste få ett "mänsklig ansikte". Det mänskliga ansiktets företrädare hör till dem som deltar i gatukravaller för att hävda sin uppfattning.

Företag skall uppfylla sociala mål, sägs det, och frihandeln skall ta social hänsyn. Vad detta innebär är oklart, men den fria konkurrens som har förlöst det stora välstånd vi idag åtnjuter skall på något sätt ändå regleras. I denna nya antiliberalism finns dagens och morgondagens förslag på hur den ekonomiska liberalismens principer ytterligare kan beskäras.

I ett brev till världens antiliberaler bemöter professor David Henderson, f d chefekonom för OECD, de antiliberala strömningar som drar till sig allt större uppmärksamhet.

Läs boken online (PDF-format)