Bläddra

En kort bok om Baldersnäs park

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

En kort bok om Baldersnäs park

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

En kort guide om Baldersnäs herrgård, eller snarare till Baldersnäs park, på 16 sidor som också kan skickas som vykort. Självklart kommer herrgården med på ett hörn och för er som blir nyfikna på att veta mer om herrgården de som bott här genom århundradena, finns det lästips i slutet.                            

Baldersnäs herrgård och park ligger på en halvö i Laxsjön cirka tre kilometer från översta slussen i Dals Långed.

Carl Fredrik Wærn den äldre kom från Dalsland och köpte Baldersnäs herrgård av en släkting på 1820-talet. Redan som 18-åring hade han fått ta ansvar för Billingsfors bruk och utvecklade vid sidan av bruksdriften ett stort intresse för att jordbruks- och trädgårdsskötsel. Under en resa till England gjorde de engelska parkanläggningarna stort intryck på honom. Han började anlägga en engelsk park på halvön fylld av romantik, mystiska grottor och reste en sten till minne av en resa i norra Sverige på halvöns spets, vid Världens ände.  

Carl Fredrik Wærn dog på sitt Baldersnäs 1858. Då hade hans hustru Elisabeth fött femton barn, varav bara fem levde till vuxen ålder. Efter hans död övertog systersonen Carl Fredrik Wærn den yngre herrgården. Carl Fredrik Wærn hade planterat 250 olika slags arter av träd och buskar i sin park. I parken anlades också otäcka grottor, romantiska små öar och broar. Ett lusthus och ett torn av sten byggdes i den dåvarande parkens sydligaste del. I klippan vid sidan av tornet finns en hemlig plats där det är inhugget Quitatis sacrum, vilket betyder Helgad åt vila. Idag är tornet privatägt men man kan se det på avstånd.