Bläddra

En kort bok om Dalslands kanal

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

En kort bok om Dalslands kanal

Kategorier: Historia Historia och arkeologi Historia: särskilda händelser och ämnen Socialhistoria och kulturhistoria
Köp här

En kort bok om Dalslands kanal, en vattenled som bedårat, beundrats och befarits sedan 1868. Den öppnar varje sommar för båttrafik och är ett oförglömligt äventyr att besöka. Tolv kilometer kanal byggdes för att binda samman 25 mil vattenväg äntligen skulle järnet från Dalslands bruk kunna transporteras hela vägen till Göteborg utan omlastning. Att det sen blev papper och trä som transporterades bidrar bara till historien. Oavsett om du kommer med båt, kanot eller landvägen är du omgiven av vatten, skog och byggnader som bjuder ett stycke dalsländsk historia, bedårande utsikt och vänligt lugn.

Berömd för sin skönhet Hälften av de hundra tusentals besökarna som varje år besöker Dalslands kanal kommer hälften från andra länder än Sverige. Dalslands kanal anses vara en av Europas vackraste vattenvägarna och ryktet har spridit sig. Under drygt två månader kommer båtar och kajaker från syd, väst och öst över Vänern, genom skogen från Norge och från båtställningarna längs sjöar, älvar och kanaler som tillsammans utgör det vi kallar Dalslands kanal. Tusentals farkoster passerar genom 31 slussar vid 17 slusstationer och blir en del av den svenska kulturhistorien.

Dalslands kanal är inte bara en rolig upplevelse kryddad med natur och spänning. Den är en historia om människorna som bott och arbetat längs kanalen, galeaser och ångfartyg, järn- och pappersbruk och Nils Ericson som byggde Dalslands kanal som kronan på sin karriär.  

Fakta om Dalslands kanal

Byggår: 1864 1868

Antal slussar: 31

Antal slusstationer: 17

Längd: 253 kilometer

Grävd/sprängd kanal: 12 kilometer

Fallhöjd: 66 meter