Bläddra

När löjtnanten kom hem till Mali

Köp här

När löjtnanten kom hem till Mali

Köp här
Massa Makan Diabaté När löjtnanten kom hem från Mali.

Löjtnant Siriman Keita kommer hem till västafrika efter att i femton år ha tjänstgjort i kolonialmakten Frankrikes armé. Tack vare sin pension och den makt pengar ger hoppas han få njuta ett bekvämt och behagligt liv i det fyrkantiga hus han låtit uppföra.
Så bra går det nu inte. Hans rikedom väcker avund. På ett drastiskt och humoristiskt sätt beskriver författaren hur byborna anlitar fetichörer och inte drar sig för några fula knep för att få löjtnanten på fall.
Kolonialmaktens främste representant lockar in den hetlevrade och fåfänge löjtnanten i en krigisk expedition som slutar i nederlag och vanära.
Kort efter löjtnantens död blir staten Darako självständig. Förhoppningar om ett bättre liv för gemene man infrias inte. Inget blir bättre för byborna. Förtrycket och orättvisorna kvarstår men tar sig lite annorlunda uttryck än tidigare. Barberaren Kompé och slaktaren Namori blir var och en på sitt sätt offer för det nya vanstyret.
En röd tråd genom alla tre romanerna utgör den blinde gubbben Solo, alltid ute efter att snoka, skvallra och söndra med det enda syftet att bli den enda som säkert tjänar på de konflikter han till stor del har ställt till med.