Bläddra

Bussen på Bjurforskammen

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Bussen på Bjurforskammen

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Gunillas anrop hörs i kommunikationsradion: ”Bussen på Bjurforskammen, kom!” Sedan blir det tyst och jag får inte höra vem det är som svarar. Förmodligen handlar om det en buss i en helt annan del av kommunen, alltför långt bort för att jag ska kunna uppfatta någonting av den fortsatta konversationen. Men orden fastnar i mitt medvetande och sätter fantasin i rörelse. Var ligger Bjurforskammen och varför står det en buss där?

Göran Lundin har samlat sin vassaste berättelser från närmare 40 år bakom bussratten. I samband med berättarfestivalen i Skellefteå i april 2012, har han också debut på sitt berättarprogram med samma namn.

"Den hyperenergiske Lundin har inte bara skrivit 20 böcker, drivit/driver ett bokförlag och kutat maraton riktigt fort. I 35 år har han också kört buss i Skellefteå och naturligtvis utnyttjat det i sitt författarskap. Vi tror vi vet. Göran Lundin vet och har mer, och förmodligen bättre, än någon annan skrivit om hur det verkligen är.
"Bussen på Bjurforskammen" är tänkt att bli hans testamente som "bussförfattare". Här finns en handfull nya berättelser, en samling bearbetade från "Buss på villovägar" (1993), men också kortromanen "Möte med frälsaren", visserligen kritikerrosad då den gavs ut 1996, men också en trycktekniskt misslyckad produkt som nu ges en ny chans i handfastare tappning. I den här utgåvan finns berättelser med många kvaliteter. För en Skellefteåbo har den förstås sin igenkänningsfaktor, geografiskt men också i personellt. Ta den kutryggige äldre mannen som alltid betalade med jämna enkronor...
Busschauffören som passerar slocknande gatlyktor kan skrattas åt, men inte bara skrattas, bussinteriörkapitlet "Bakom Skärmväggen" andas förstås erfarenhet. Och så vidare.
Och så till sist: "möte med frälsaren". Här finns busschaufförens mardröm, men också en berättelse med andra dimensioner.

Göran Lundin kombinerar stilsäkerhet med förankring i vardagen. Hans historier är lätta att ta till sig och tycka o och bussbranschen är honom ett rejält tack skyldig. För han vet ju hur det ÄR och kan berätta om det.
Olla Lundqvist
Norra Västerbotten