Bläddra

Den fula ankungen

Köp här

Den fula ankungen

Köp här
SE-LYSSNA-LÄS - en självgående digital bilderbok med färgglada bilder, tydlig uppläsning i ett lugnt tempo och texten presenterad i korta avsnitt. Om uppläsningen går för fort kan man göra paus med mellanslagstangenten.
Man kan:
*Lyssna
*Lyssna och läsa tillsammans med uppläsaren
*Ta bort ljudet (s= sound) och läs själv
*Bläddra med piltangenterna.I berättelsen om den fula ankungen beskriver H.C Andersen problem som är lika aktuella idag som för 200 år sedan. Mobbing är det genomgående temat, men läsaren berörs även av elakhet, tålamod, ödmjukhet, hjälpsamhet, mod, uthållighet och stolthet m.m.

Handlingen
Det största ägget låg kvar i boet efter att alla de andra ankungarna var kläckta. Ankmamman vill ändå inte ge upp utan ruvade lite till. Till slut kom det ut en stor, ful och grå unge som inte var lik de andra små söta ankungarna.
I hönsgården blev det ett förfärligt liv när de såg den nya ungen. Han blev retad av alla, hackad av hönsen och sparkad av pigan som skulle ge honom mat. Han blev så plågat att han inte stod ut längre utan flög över staketet ut till friheten.
Där blev det inte mycket bättre. På vintern frös han fast i isen och det kunde gått riktigt illa om inte en snäll bonde hackat loss honom. Han råkade ur för många äventyr med hundar, jägare och elaka barn som han också lyckades fly ifrån.
När våren kom och solen värmde träffade han på några vackra vita svanar. Först blev han rädd för att de skulle göra honom illa, men de var snälla och simmade fram mot honom. Ankungen blev blyg och tittade ner i vattnet och såg då sin egen spegelbild. Han var själv en svan.
"Det gör inget om man är född i en ankgård bara man legat i ett svanägg."