Bläddra

Hans och Greta

Köp här

Hans och Greta

Köp här
Träna läsning med glädjen i behåll!
SE-LYSSNA-LÄS - en självgående digital bilderbok med färgglada bilder, tydlig uppläsning i ett lugnt tempo och texten presenterad i korta avsnitt. Om uppläsningen går för fort kan man göra paus med mellanslagstangenten.
Man kan:
*Lyssna
*Lyssna och läsa tillsammans med uppläsaren
*Ta bort texten och läsa själv
*Bläddra med piltangenterna.

Jacob och Wilhelm Grimm, tillsammans kända som Bröderna Grimm, var två tyska språkforskare som har gjort sig mest kända genom att samla in och bearbeta folksagor. Som en biprodukt av sitt arbete med att undersöka det tyska språket publicerade bröderna åtskilliga sagor som tidigare förts vidare genom muntlig tradition. Den första upplagan av deras sagosamling Kinder- und Hausmärchen kom ut 1812. I den sjunde och sista upplagan (1857) finns 211 sagor samlade. (Wikipedia)

Handlingen
Hans och Greta är en sorglig och skrämmande saga som slutar lyckligt. Ämnen som berörs i sagan är främst syskonkärlek, familjeband, styvbarn och styvmor, fattigdom, ensamhet, övergivenhet, ondska, tillit, svek mod, uppfinningsrikedom och givmildhet m.m.

Maten var näsan helt slut och den fattiga familjen måste göra ett hemskt beslut. Skulle de låta alla i huset dö av svält eller skulle några få leva vidare?
Mannen var tvungen att gå med på frun fruns förslag att de skulle gå ut i skogen och lämna kvar barnen där. Hans och Greta hörde vad de talade om och därför gick Hans ut och plockade fickorna fulla av kiselstenar. När de gick med sina föräldrar ut till skogen så kastade han stenarna på vägen. På så sätt tog de sig tillbaka till hemmet igen. Frun blev arg och låste in barnen så att de inte kunde hitta på något. Nästa dag gick de iväg till skogen igen. Barnen hade fått med sig lite bröd och det smulade Hans sönder och strödde smulorna på vägen. När de försökte hitta vägen hem igen hade fåglarna ätit upp alla smulorna.
De irrade runt i skogen och kom fram till häxans hus som var byggt av pepparkakor. Hon lurad de hungriga barnen att komma in. När de fått lite att äta låste hon in Hans i en bur. Greta fick hjälpa henne att bära mat till honom så att han kunde äta sig fet. När det hon eldat upp ugnen så den var tillräckligt varm tänkte hon först lura Greta till att krypa in i ugnen och steka henne. Greta var finurlig och bad häxan att visa henne hur hon skulle göra. När häxan böjde sig ner med huvudet mot ugnen slog Greta till henne i baken med brödspaden så att hon föll rakt in i ugnen. Kvickt stängde Greta luckan och sen kunde hon befria Hans.
De hittade häxans stora skatt och de tog med sig så mycket guld och silver som de orkade bära. Till slut lyckades de hitta vägen hem. Deras far levde där ensam och olycklig. Barnen lämnade honom allt guld och silver som de hade med sig och sen kunde de leva gott tillsammans.