Bläddra

RO-DBT terapeutinstruktioner : Radikalt öppen dialektisk beteendeterapi

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

RO-DBT terapeutinstruktioner : Radikalt öppen dialektisk beteendeterapi

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Radikalt öppen dialektisk beteendeterapi, RO-DBT, är en banbrytande behandling för psykisk ohälsa kopplad till ett alltför stort behov av kontroll, exempelvis vid anorexia, återkommande depression, autistiska drag och olika former av tvångsmässighet.

Behandlingen med RO-DBT är transdiagnostisk och förbättrar bland annat förmågan

att uppleva och visa känslor, visa sårbarhet
att njuta
till flexibilitet och öppenhet
till emotionell närhet och social gemenskap.

Boken har fackgranskats av psykologerna Martina Isaksson och Martina Wolf-Arehult. I en svensk introduktion sammanfattar de den teoretiska bakgrunden, centrala behandlings- och terapeutstrategier, bedömning, arbete med mål och åtagande, färdighetsträningens struktur och innehåll samt råd för att hantera vanliga hinder. I ett appendix finns de viktigaste terapeutinstruktionerna ur Lynchs huvudmanual och formulär, vilka även går att ladda ner från bokens webbplats via en kod inuti boken.

Denna svenska utgåva täcker Thomas R. Lynchs färdighetsmanual från och med kapitel 5. Innehållet är uppdelat i två olika böcker, denna för terapeuter och en tillhörande arbetsbok för patienter: RO-DBT Arbetsmaterial.

Thomas R. Lynch är professor emeritus vid School of Psychology, University of Southampton i Storbritannien. Han har utvecklat RO-DBT.