Bläddra

Versläsaren och den levande martyren

Köp här

Versläsaren och den levande martyren

Köp här
Det är 70-tal och kriget mellan Iran och Irak bryter ut. Lantarbetaren Issa kommer i konflikt med ett gäng tjuvar, som vill skrämma bort honom från hans arbetsplats. När Issas fru dör, upptäcker Issa att han kan tjäna pengar som versläsare på begravningsplatsen. Han lär sig verserna utantill, eftersom han inte kan läsa.
Under tiden skärps konflikterna i det iranska samhället. Issa hjälper en prostituerad, som misshandlas av Moralkommittén. Och ledare för kommittén är en gammal bekant – tjuven Ali.

Mohammad Gerami föddes i en bondefamilj i norra Iran. Hans far var kohandlare. Han ville att sonen skulle hjälpa honom i hans arbete, istället för att gå till skolan. Det var dagdriveri, trodde fadern. Mohammad missade det första skolåret, men nästa år satte han sig på skolbänken, tack vare sin mors envishet.

Iransk anti-hjälte "Gerami skyr finspråk och finlitterära grepp. Hans hjälte. den saftigt svärande analfabeten Issa, går igenom hårda prövningar.
Geramis frispråkiga skröna från åttiotalets Iran är en kulturell skvader, en salig blandning av våldsamheter, känslosamheter, brott och straff och iranska kraftuttryck på odikt svenska. Men läsvärd." Pia Bergström Aftonbladet