Bläddra

Viskningarnas bok

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Viskningarnas bok

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Viskningarnas bok är den kollektiva berättelsen om armeniernas öde under 1900-talet. Varujan Vosganian bygger sin skildring på de berättelser som han under sin uppväxt hörde sina släktingar viskande återge för varandra.
Boken är en mycket speciell blandning av roman och dokumentär, en krönika som tar sin början bland Vosganians armeniska släktingar i Focşani, en liten stad i östra Rumänien, och sedan vidgas till att berätta om armenier i övriga delar av Rumänien och på andra håll i världen. Det är en bok med en oerhörd och oöverträffad dokumentationsinsats som uppdagar många okända historier och sätter in dem i ett politiskt, historiskt och mänskligt sammanhang. En bok om förföljelser och flykt, deportationer och överlevnad – men också om det vardagliga livet, om mat och hantverk, om urmakare, köpmän och musiker, en värld där föremålen och naturen – granatäpplet och aprikosträdet, fiolen och kaffekvarnen, mattorna och fotografierna – får en religiöst och symboliskt laddad betydelse för armeniernas öde.
Viskningarnas bok fick en enorm uppmärksamhet när den kom ut i Rumänien och har där blivit det senaste decenniets mest sålda bok. Den är redan översatt till spanska, italienska, tyska, franska och flera andra språk.

Översättare: Inger Johansson