Bläddra

Anknytningsbaserad familjeterapi för deprimerade ungdomar

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap

Anknytningsbaserad familjeterapi för deprimerade ungdomar

Kategorier: Psykologi Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Med den unika betoningen av deprimerade ungdomars behov av både närhet och självständighet visar den här boken familjeterapeuter hur man i terapirummet kan skapa korrektiva anknytningsupplevelser, där ungdomarna söker, och föräldrarna erbjuder, kärlek och stöd.

I fokus för den anknytningsbaserade familjeterapin (ABFT) står kvaliteten på relationerna mellan familjens medlemmar. Enligt de inter­personella teorier, som ligger till grund för modellen, kan denna påverka förloppet vid nedstämdhet och självmordsfunderingar hos tonåringar i både positiv och negativ riktning. ABFT strävar efter att reparera skadade relationer och åter bygga upp ett känslomässigt skyddande, trygghetsbaserat förhållande ­mellan barn och föräldrar.

ABFT-modellen fokuserar på känslor och trauman. Metoden är ­process- och upplevelseorienterad. Den erbjuder struktur, mål och vägkarta för terapin. Behandlingen fokuserar inledningsvis på att ­reparera eller förstärka anknytningen, och går senare över till att ­stödja tonåringens självständighetsprocess.

Bokens kapitel integrerar empirisk forskning med klinisk vägledning. Teorin belyses av illustrativa vinjetter och en fallbeskrivning.

Den svenska översättningen är efterlängtad och fyller ett stort behov. ­Guy S Diamonds, Gary M Diamonds och Suzanne A Levys bok Anknytnings­baserad familjeterapi kommer att bli en viktig lärobok och den ­kommer att inspirera till att utveckla flera specifika tillämpningar av­ anknytnings­teori och psykoterapi.

Ur Magnus Ringborgs förord