Bläddra

Betongen brinner

Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Köp här

Betongen brinner

Kategorier: Samhälle och kultur: allmänt Samhälle och samhällsvetenskap Sociala och etiska frågor
Köp här

”Utmärkt journalistik” /Go’morron Sverige, SVT

”Betongen brinner är en nödvändig bok. Inte bara för den som vill förstå den franska idédebatten utan också den svenska. Vi har samma problem här fast i mindre skala.” /Dagensbok.com

I oktober 2005 dog två unga pojkar efter att ha blivit jagade av polisen i Parisförorten Clichy-sous-Bois. Det blev startskottet till de värsta oroligheterna sedan studentrevolten 1968. Upploppen varade i tre veckor och resulterade i att 10 000 bilar och 300 byggnader sattes i brand över hela Frankrike. Vad orsakade denna ofantliga vrede? Betongen brinner är berättelsen om människor som lever på bortglömda platser dit ingen åker för att strosa på söndagarna, för att shoppa eller gå på teater, där inkomsterna är låga, arbetslösheten hög och den största delen av invånarna invandrare. Betongen brinner gavs ut första gången 2007 men är mer aktuell än någonsin. Boken innehåller ett nyskrivet förord av författaren.

”Jag vill inte bli integrerad. Jag vill ha ett jobb!”
sa Mamadou i Aulnay-sous-Bois utanför Paris 2005.

Torun Börtz är journalist och författare. Sedan debuten Betongen brinner 2007 (Leopard förlag) har hon publicerat kåserisamlingen Man kallar mig Miss France (Kira förlag, 2011) och romanen När sista dörren stängts (Bucket List Books, 2015).