Bläddra

Brasiliens historia

Kategorier: Amerikas historia Historia Historia och arkeologi
Köp här

Brasiliens historia

Kategorier: Amerikas historia Historia Historia och arkeologi
Köp här

«En utmärkt exposé över Brasiliens historia« BTJ

Brasilien är ett kontrasternas land där skyskrapor och träskjul, uteliggare och miljonärer, orörda djungler och pulserande storstäder existerar sida vid sida. Det är världens åttonde största ekonomi och räknas tillsammans med Ryssland, Indien och Kina till de kommande giganterna på ett globalt plan. Samtidigt har landet kolossala inkomstskillnader och många områden med en förfärlig fattigdom.

Med Brasiliens historia ger Dag Retsö den första och heltäckande historien på svenska om Sydamerikas mest tongivande land. Landet förknippas vanligen med fotboll, karneval och samba, och det är ingen tillfällighet att den ende brasilianare som kan göra anspråk på att ha uppnått berömmelse världen över just är en fotbollsspelare. Tyvärr är kunskapen om Brasilien hos de flesta människor begränsad, och inte många känner till landets historiska bakgrund.

Här talas till exempel portugisiska och inte spanska som i resten av Latinamerika, eftersom det var portugiser som koloniserade landet redan på 1500-talet. Och hur många vet att det första självständiga Brasilien var en kejserlig monarki under nästan sju decennier? Att Brasilien som enda latinamerikanska land deltog aktivt i andra världskriget med trupper på de allierades sida? Och varför blev det portugisisktalande Amerika ett enda stort land medan spanska Amerika splittrades i tjugo stater? Hur kommer det sig att Brasilien blev ett fattigt land medan USA blev en supermakt, trots att den engelska koloniseringen där inleddes hundra år efter den portugisiska i Brasilien?

OM FÖRFATTAREN Fil dr Dag Retsö är lektor i latinamerikastudier och ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Han har bott flera år i Brasilien och har tidigare publicerat bl a boken Femhundra år av latinamerikansk historia: Inget sammanbrott, inget genombrott.