Bläddra

Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Carl Michael Bellman : nymfer och friskt kalas

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här
«Matz berättar åskådligt med stark känsla för kulturhistoriska miljöer» Svenska Dagbladet

Nymfer och friskt kalas berättar om den brokiga skara av människor som omgav poeten och visdiktaren Carl Michael Bellman och framförallt om kvinnorna i hans liv: Hans mor Catharina Hermonia, pigan Catharina, Inga fästmön på Söder, Ulla Winblad, hans fru Lovisa Grönlund och många fler.
Den gängse bilden av Bellman är poeten som sjunger om de rusiga herrar och damer som befolkar Fredmans epistlar: Movitz, fader Berg, Mollberg och andra. Men Edvard Matz vill visa en annan bild av vår store poet: Carl Michael Bellman (17401795) var en utpräglad sällskapsmänniska. Han föddes i en högborgerlig miljö som även utgjorde hans umgängeskrets. Trots hans bakgrund nämns dessa personer knappt i litteraturen om Bellman, även om det var för dem han framförde sina visor.

Edvard Matz har i den Bellmaniana som finns hittat en del av Bellmans manliga vänner. Det han berättar om kvinnorna härrör främst från Bellmans egna skildringar Dikter till enskilda där de är i detalj beskrivna. Med detta annorlunda grepp får vi en ny och mer nyanserad bild av vår nationalpoet, av kvinnorna i hans sällskap och, inte minst, av det dåtida Stockholm.

Det här är en Print on Demand-utgåva av en tidigare utgiven bok.