Bläddra

Che Guevara : fosterlandet eller döden 1959 – 1967

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

Che Guevara : fosterlandet eller döden 1959 – 1967

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc.
Köp här

I höst är det 40 år sedan Ernesto Che Guevara stupade i Bolivias djungler. Leopard ger på nytt ut Jon Lee Andersons klassiska biografi i storpocketformat i två delar.

Berättelsen om Che är som en äventyrsberättelse, hämtad ur verkliga livet. På motorcykel utforskade den unge argentinske överklasspojken den latinamerikanska kontinenten. När han i Mexico 1955 mötte Fidel Castro ändrades hans liv definitivt och han bytte läkarkallet mot gerillasoldatens.

Che Guevara var en person med stor intellektuell kapacitet och brinnande tro på det han kämpade för, men Jon Lee Anderson har inte skrivit en hyllningsskrift eller ett hjälteporträtt. Han har vinnlagt sig om att skilja mannen från myten. Anderson skildrar gerillakrigets alla sidor, segrarna likväl som nederlagen, sveken, avhoppen och de ofta obehagliga och svåra besluten som Che fattar.

Jon Lee Anderson har arbetat för New York Times, The New Yorker, Harper's Life och The Nation. Fem års forskning och intervjuer med Ches släktingar, vänner och medarbetare har gjort Andersons biografi till den mest omfattande och genomarbetade biografin över Che Guevara som någonsin skrivits.

"Jon Lee Andersons bok är en magnifik, oerhört detaljrik exposé, inte bara över personen Ernesto Che Guevara utan över hela Latinamerika och dess moderna historia." - Björn Kumm, Helsingborgs Dagblad