Bläddra

Den drömmande pingvinen

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Den drömmande pingvinen

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Khaled jobbar på en myndighet med frågor rörande social integration. Han brukar besöka Haraldslunds badet i Aalborg med vänner och det var där han lärde känna Fajir. Det som började som en bekantskap utvecklades med tiden till en nära vänskap. Fajir är en snäll, omtänksam och ärlig man i fyrtioårsåldern. Fajir brukar också besöka badet regelbundet och där brukar han samla runt sig bekanta och vänner. Likt en pingvin som matar sina ungar brukar Fajir vid sina besök till badet bjuda sina vänner på hemmagjorda maträtter, te och kaffe.

Med tiden upptäcker Khalid att Fajir bor splittrad mellan två olika världar. Hemlandet Irak saknar han konstant men där lever han också med minnena från en olycklig barndom, misslyckad skolgång och fängelsetortyr samt flera nära döden upplevelser under kriget med Iran på åttiotalet och Gulfkriget. Allt detta blir i kontrast till livet i Danmark, landet där Fajir har bott de senaste åren. Ett land där han upplever trygghet och stabilitet, som även hjälpte honom att få tillbaka en fullfungerande vänster arm när han vara nära på att tappa hoppet om sin skadade arm. Ett land där han helt enkelt lever i frihet och värdighet.

Trotts det är saknaden efter hemlandet Irak ständig. Fajir längtar efter palmlundarna och Eufratens stränder som känns så långt ifrån honom. I Danmark kämpar han med sin skilsmässa och den bittra vårdnadstvisten han befinner sig i med sin exfru. Han finner det svårt att behärska det danska språket och integrera med samhället, även om han känner att alla hans behov är uppfyllda.

När Fajir bodde i Irak led han av orättvisan han upplevde från sina halvbröder från pappas sida. De förnekade honom rätten till sitt arv efter pappans död och brukade utnyttja hans godhet. I Danmark upplever Fajir ett liknande beteendemönster där vänner och bekanta utnyttjar hans goda hjärta så pass långt att de ber honom och låna ut sin lägenhet till de när de får besök av vänner eller familj.

När Fajir är i Danmark saknar han Irak och när han besöker Irak kan han inte stanna där mer än två veckor och börjar längta tillbaka till Danmark. Här börjar Fajir fundera över sitt liv, hur det ser ut just nu och hur han vill att det ska se ut. Här får han hjälp av Khalid med att ta de första stegen i den riktningen han vill att hans liv ska gå.