Bläddra

Den helige Antonius frestelse

Kategorier: Historiska romaner Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Den helige Antonius frestelse

Kategorier: Historiska romaner Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

Den helige Antonius frestelse utspelar sig under en natt på 300-talet och skildrar den egyptiske munken Antonius och hans kamp mot de sju dödssynderna.

Gustave Flauberts roman om eremiten Antonius var ett livslångt och bångstyrigt projekt. Han fick uppslaget tidigt och arbetade enträget på romanen under 1840-talet, lade den åt sidan för att med jämna mellanrum under hela sitt vuxna liv revidera och utveckla materialet. Först 1874, trettio år efter de första anteckningarna, publicerades boken - den otvivelaktigt mest udda skapelsen i detta högst inflytelserika författarskap.

Flaubert utvecklar här konstanten i sin diktning - konflikten mellan begär och infrielse - med förbluffande envishet och dramatisk effektivitet.

I översättning av Per Meurling, och med ett förord av Arne Melberg, professor emeritus i litteraturvetenskap. Ett urval ur Odilion Redons litografier inspirerade av Flauberts drömlika scener illustrerar romanen.

Den helige Antonius frestelse är en av tre böcker av Gustave Flaubert vi utger i serie Litterära klassiker. De övriga två, En dåres hågkomster och Den eviga dumheten, representerar ungdomens livsförsök respektive den mogna författarens slutgiltiga attack på människans förmåga att ta till sig kunskap.