Bläddra

Den kungliga kleptokratin

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Den kungliga kleptokratin

Kategorier: Samhälle och samhällsvetenskap
Köp här

Kleptokrati är när en stats högsta företrädare använder sin ställning för korrupt berikning, ett förhållande som vanligtvis förknippas med diktaturer. I Den kungliga kleptokratin visar Thomas Lyrevik att detta även sker i dagens demokratiska Sverige.

Carl XVI Gustaf, hans familj och hovet använder den svenska staten som privat kassakista. De har lyckats undgå eller sätta sig över lagar och regler, offentlig insyn, kontroll och varje form av ansvarsutkrävande. Ensamrätten till landets högsta befattning innebär att Bernadotter i tvåhundra år systematiskt tillskansat sig pengar, tjänster, egendom, avgifts- och skattefriheter som inte bara gagnat en hel släkts materiella välfärd. I det dolda har också en mångmiljardförmögenhet byggts upp som faller ut den dag familjen inte längre är statsbärande.    Den svenska arvmonarkin är ett kleptokratiskt system som bygger på manipulativa metoder. Trots hundra år av demokrati är det kungliga stöldstyret inte bara orubbat det har till och med stärkts under nuvarande statschef.

I denna unika kartläggning visas i detalj och för första gången hur detta släktberikningssystem är uppbyggt.

Thomas Lyrevik har bland annat varit statssekreterare i Kulturdepartementet, departementsråd på Finansdepartementets budgetavdelning och arbetat i Statsrådsberedningen.