Bläddra

Den uppfinningsrika planeten : biomimikry och naturens lösningar på vår tid

Kategorier: Biologi och biovetenskap Matematik och naturvetenskap Naturvetenskap Populärvetenskap
Köp här

Den uppfinningsrika planeten : biomimikry och naturens lösningar på vår tid

Kategorier: Biologi och biovetenskap Matematik och naturvetenskap Naturvetenskap Populärvetenskap
Köp här

Vad kan vi lära av naturen?

Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.

Några härmar ökenlevande skalbaggar och utvinner vatten direkt ur luftens fuktighet. Andra imiterar den afrikanska savannens termitbon för att göra mindre energikrävande luftkonditionering. Medicinare studerar hur elefanter undgår cancer och hur fladdermössens immunförsvar bekämpar coronavirus. Och genom att studera korallrevens suveräna förmåga att hushålla med energi och resurser kan vi ställa om till en cirkulär ekonomi.

Den uppfinningsrika planeten är en löftesrik exposé över de vägar vi kan välja genom att arbeta med – inte mot – naturen.

"Det märks i Den uppfinningsrika planeten att [Fredrik Moberg] är en van och skicklig förmedlare av komplicerad kunskap till en bred publik ... Boken är också proppfull av intressanta fakta."
SvD

”Den som läser sidorna som följer kommer att förstå vår levande uppfinningsrika planet på ett helt nytt sätt och förmodligen känna mer hopp inför en framtid där vi inte längre först och främst baserar vår välfärd på exploatering av naturen utan mer på vad vi kan lära av den. Vi är planetens smartaste art. Vi borde inse att vi fortfarande har mycket att lära av alla de andra miljontals arter som vi delar detta klot med.”
Ur förordet av Johan Rockström

"Texten är faktarik, intresseväckande och författaren bjuder generöst på sina egna upplevelser."
BTJ