Bläddra

Det är rätt att göra uppror : Mah-Jong 1966-1976

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Köp här

Det är rätt att göra uppror : Mah-Jong 1966-1976

Kategorier: Ekonomi, finansväsen, näringsliv och management
Köp här
Mah-Jong var modeföretaget som gjorde kläder till slagord och gav ungdomsrevolten i Sverige en egen look. Tre unga kvinnor Helena Henschen,Veronica Nygren och Kristina Torsson startade företaget och gjorde allting själva. Deras blandning av design och konst, livsstil och samhällsengagemang blev stilbildande.

Men Mah-Jong är långt mer än en sannsaga om 68-rörelsen och dess mest kända stilskapare. Mah-Jong är inte bara dåtid. Det är också nutid. Med sin velourman förde de fram en ny, modern mansvision med en kraft som bara designer som Jean-Paul Gaultier och Ann Demeulemeester kan mäta sig med. De var formgivare som också var opinionsbildare, precis som reklam-fotografen Oliviero Toscani för Benetton. Mah-Jongs ideologiska övertygelse gick långt bortom samhällskritiska reklamkampanjer den genomsyrade hela deras verksamhet. Långt innan H&M efter yttre påtryckningar antog etiska principer för sin verksamhet levde Mah-Jong upp till sina ideal genom att slåss för sömmerskornas arbetsvillkor. Och 30 år innan den internationella anti-globaliseringsrörelsen tog fart vid 90-talets slut pekade de på sambandet mellan modekapitalismen i väst och tillståndet i tredje världen. Mah-Jong är ett drama om vår egen samtid, based on a true story.

Det är rätt att göra uppror: Mah-Jong 19661976 bygger på ett stort antal intervjuer genomförda under våren 2003 och innehåller ett unikt material med modebilder, skisser, reklamkampanjer, brev och mönster.

Salka Hallström Bornold, född 1970 i Stockholm, har jobbat som mode- och kulturjournalist sedan 90-talets mitt.

Pressröster:

»Det är en mycket bra bok, med en ton som är auktoritativ, redig och analytisk samtidigt som den är stilistiskt behaglig och ståtar med ett digert bildmaterial som talar för sig självt.«
Jonas Thente, Dagens Nyheter

»Hallström Bornold har skrivit en underbar bok, lättläst, underhållande och rolig.«
Kim Salomon, Svenska Dagbladet