Bläddra

Dikter. Ett urval

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här

Dikter. Ett urval

Kategorier: Biografier och litteraturvetenskap Poesi
Köp här

I ett rikt urval ur en stor lyrikproduktion, från debuten 1943 med Vinden ur mörkret till den senaste, i Dikter först publicerade samlingen Att gå på mossa, presenteras nu i en behändig pocketvolym många eftersökta men sedan länge svåråtkomliga dikter och diktsamlingar. Maria Wines kärleksdikter är ständigt efterfrågade. Hennes diktande som till att börja med uppehöll sig i det undermedvetnas och drömmens regioner har med tiden utvecklats både till naturlyrik och till en prövande existentialistisk tankedikt om döden och skrivandet. Allt hon skriver är präglat av en stark erotisk livskänsla.

"Maktlös är människanpå förhand dömdoch ändå måste hon vandra sitt livoch välja sin vägvälja mellan mörkrets outgrundliga djupoch ljusets omätbara rymd: mörkret som lockar med sin utplåningljuset som sårar med sin sanning /---/Ur Att gå på mossa

Maria Wine föddes 1912 i Köpenhamn. Hon har sedan debuten 1943 givit ut ett drygt trettiotal diktsamlingar och prosaböcker. 1994 publicerade hon en memoarbok med titeln Minnena vakar.