Bläddra

Djurrätt och socialism

Kategorier: Filosofi Filosofi och religion
Köp här

Djurrätt och socialism

Kategorier: Filosofi Filosofi och religion
Köp här

En historisk översikt över djurrättsrörelsen. Detta är den första boken i sitt slag i Sverige. Ett debatterat och brännbart ämne - djurens rätt i samhället. Denna bok gör en ideologisk djupdykning och prövar ståndpunkter hos både djurrättsrörelsen och socialistiska ideologier. Dessutom är det en intervjubok där många olika röster får komma till tals, både självständigt och i samtal med varandra.

Fotot på bokens omslag är från Varaslätten 2000. Det är Jenny Runa, djurrättsaktivist och socialist från Sundsvall, som lyfter en höna ur en hönsbur. Gruppen Räddningstjänsten Aktion 3 för bort 36 hönor och placerar ut dessa i nya hem.

Brian Palmer, vid Harvard University har läst boken och tycker så här: "Toivo Jokkala och Pelle Strindlund har med noggrannhet och uppslagsrikedom utfört ett pionjärarbete som kommer att finna läsare bland alla som är intresserade av vår tids radikala politiska rörelser."

Bokens förord är skrivet av Göran Greider: "... var och en som är besjälad av arbetarrörelsens grundläggande idéer kommer, efter att ha läst denna bok, att bli tvungen att reflektera och tänka nytt kring sitt engagemang." "Ty om vi utgår från att djur är kännande varelser med förmåga att lida och uppleva lust, går det inte att bortse från att de kan tillskrivas rättigheter."

Författarpresentationer - Toivo Jokkala: Är för tillfället sysselsatt med samhällstidskriften Syre och sitter i kursledningen för miljökursen Världens Eko vid Stockholms universitet. Har även varit engagerad i Forskare och studenter mot djurförtryck och suttit i styrelsen för studieförbundet Folkuniversitetet i Stockhom. Studerar nu kriminologi.

Pelle Strindlund: Är aktiv i djurrättsorganisationen Räddningstjänsten. Avtjänade hösten 2002 och vintern 2003 ett fängelsestraff för att ha avrustat slakteriutrustning på Skövde slakteri AB. Studerar nu religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.