Bläddra

Elimination

Kategorier: Hobby, spel och lekar Kortspel Kortspel: bridge Livsstil, hobby och fritid Spel och lekar
Köp här

Elimination

Kategorier: Hobby, spel och lekar Kortspel Kortspel: bridge Livsstil, hobby och fritid Spel och lekar
Köp här
Elimination är en perfekt lärobok i konsten att ta det avgörande sticket med hjälp av elimination och inpetning. Tekniken illustreras med en mängd fina exempel.

Under beteckningen elimination döljer sig ett slutspel, som ibland kan uppstå ganska tidigt i spelet. Detta går ut på att försätta sin motståndare i ett tvångsläge, varigenom han tvingas ge en favör av något slag. Det primära vid en elimination är att man gör motståndaren renons i den eller de färger man inte kan få någon favör. I färgspel tillkommer att man själv kan göra sig renons i vissa färger, så att motståndarna inte kan spela dessa färger utan att det blir mot dubbelrenons. Först när denna del av finessen är avklarad, låter man sin motståndare få det eller de stick man under alla förhållanden måste avstå. När motståndaren inte har något frånslagskort, tvingas han in i spelet (inpetning). Eftersom spelföraren har begränsat sin motståndares färgval, är denne nödd att spela upp i en gaffel. Eller så måste motspelaren spela mot den farliga dubbelrenonsen, vilket gör att spelföraren får favören att saka på den ena handen och stjäla på den andra.

Den som fått upp ögonen för eliminationen, har kommit en god bit på väg att bli en skicklig spelare. Det är ju så mycket bättre, att lägga upp sin plan på ett slutspel än att i otid låta det bära eller brista genom att pröva den finess som gemene man inbillar sig vara rätta vägen till framgång - att slå tillräckligt många maskar, åt rätt håll.