Bläddra

Elin, diverse

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här

Elin, diverse

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur i översättning Skönlitteratur: allmänt Skönlitteratur: specialutgåvor
Köp här
”Jag har varit så många kvinnor.”

Elín och Ellen. Elín, en 70-årig rekvisitamakare, mästerlig på avsågade noshörningshorn, kinetiska boaormar, autentiska ärr från syra. Ellen, ett ungt stjärnskott vars pjäs just ska uppföras på en av landets största teatrar. De har träffats förut, Elín och Ellen, men den ena minns inte och den andra har länge försökt glömma. Nu möts de igen, med dramat som fond. Ett drama om sjukdom, ålderdom, alkoholism och vilsenhet. Deras öden speglas i varandra. Ska verkligheten hålla eller falla samman runt dem?

Elín, diverse är en skarpsinnigt sammanvävd berättelse om mödrar och döttrar, våld och trauma, makt, glömska och isolering. Boken tilldelades Isländska litteraturpriset 2017, Isländska kvinnolitteraturpriset 2018 och nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2019. Kristín Eiríksdóttir (f. 1981) räknas som en av de mest inflytelserika isländska författarna i den yngre generationen idag.

”[…] ett stycke befriande och vildsint och bångstyrigt berättad litteratur […] Kristín Eiríksdóttir skapar ett laddat och David Lynch-liknande kammardrama som inte liknar någonting annat den här bokhösten.”
– Yukiko Duke, Vi Läser

”[…] för er som kan tänka er att ta ett kliv över i något extra och speciellt, som gäckar givna förväntningar, är det bara att läsa.”
– Maria Schottenius, Dagens Nyheter

”Eiríksdóttirs mindre tillrättalagda stilideal är drastiskt och kantigt, och erbjuder en unik blick på världen.”
– Björn Kohlström, Bernur

”[…] låter med glasklar skärpa läsaren förnimma demensens alla förödmjukelser.”
– Anne Marie Lundström, BTJ

”En oerhört genomtänkt och komplex roman, som på ett raffinerat sätt kombinerar personernas olika verklighetsuppfattningar i en rörande skildring av minnets förgängliga natur.”
– Isländska litteraturpriset 2017

”Lyrisk, uppslitande och fängslande som ett knytnävsslag mot hjärtat.”
– Library Journal