Bläddra

En spik, en ros och andra berättelser

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

En spik, en ros och andra berättelser

Kategorier: Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

I den hyllade novellsamlingen En spik, en ros tecknar den belgiska författaren Madeleine Bourdouxhe (1906-96) en rad starka kvinnoporträtt. Novellen Under Pont Mirabeau är hennes självbiografiska skildring av flykten med nyfödda dottern från ett sjukhus i Bryssel över till Frankrike under andra världskrigets tyska ockupation. Bourdouxhe slog igenom 1937 med romanen La femme de Gilles (Gilles kvinna, 2004).

»Det var länge sedan en bok förstummade mig och gjorde mig andlös. Det här måste läsas.»
Norrköpings Tidningar

»Ett sådant utrycksfullt och personligt författarskap blir aldrig omodernt.»
Upsala Nya Tidning

»ännu ett väl valt mästerverk.»
Gefle Dagblad

»Det vilar en gåtfullhet över Bourdouxhes djupt gripande noveller, och tack vare översättaren Madeleine Gustafssons språkliga fingertoppskänsla och lyhördhet för det outtalade har denna gåtfullhet bevarats i den svenska översättningen. Novellsamlingen bjuder på en annorlunda läsupplevelse, långt ifrån den kommersiellt gångbara litteraturens mittfåra.»
Svenska Dagbladet

»Stämningen i berättelserna är laddad, texten är förtätad av betydelser. Novellerna innehåller upplysta ögonblicksbilder, där varken historia eller framtid spelar någon roll. På något, närmast magiskt, sätt uttrycker författaren allt som är värt att veta om livet, i några korta rader. Hela universum finns här sammanpressad i ett kort ögonblick i en kvinnas liv. Som läsare blir man andlöst betagen av de här unika kvinnoporträtten och den poetiska texten.
Bokbloggen Lyrans Noblesser