Bläddra

Fasornas krig : helvetet i skyttegravarna under första världskriget

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här

Fasornas krig : helvetet i skyttegravarna under första världskriget

Kategorier: Historia och arkeologi
Köp här
Pocketutgåvan av denna bok utkommer i samband med hundraårsminnet av första världskrigets utbrott.

Mot slutet av oktober 1914 hade hela västfrontens stridslinje kommit att stanna upp i ett statiskt skyttegravskrig. Brittiska, franska och tyska trupper blev fast i leran och kom så att förbli under de kommande fyra åren. Miljontals mannar var isolerade i avlägsna landområden där de levde i ett labyrintliknande system av skyttegravar, kratrar, ödelagda byar och nedbrunna skogar. Första världskriget var ett utnötningskrig i enorm skala, där mer än sex miljoner människor dödades trots att mycket få förflyttningar gjordes.
Fasornas krig berättar om de dagliga rutinerna för männen i skyttegravarna. Boken beskriver hur soldaterna levde under både fysiskt och psykiskt mycket påvra villkor. Den visar hur rutiner och regler växte fram och skapade någon form av ordning och mening i kaoset. Men det alla där var eniga om var att de levde på tröskeln till helvetet. Boken ger en unik inblick i vad den vanliga soldaten i verkligheten upplevde.

JOHN ELLIS är militärhistoriker och författare till böcker som Armies in Revolution och The Social History of the Machine Gun.

"Det här är en mycket heltäckande berättelse och den bästa jag hittills läst om första världskriget."
Göran Engström, Smålands-Tidningen

"Åtskillig poesi finns bevarad och ett mindre urval är publicerat i denna bok [...] Här får man kanske det bästa uttrycket för soldaternas känslor under de ohyggliga förhållanden som rådde."
Mats Garme, Ölandsbladet