Bläddra

Flaskskeppet

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Flaskskeppet

Kategorier: Modern och samtida skönlitteratur Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här

När Tille vaknar upp i en sjukhussäng minns han bara vagt vad som hänt, men får reda på att han ramlat ner i en ­hamnkanal mitt i vintern och nästan drunknat. Tankarna snurrar, hur kunde något sådant hända?

Vi får följa forskningsfartyget Divona på en resa runt ­Sveriges kust, känna på det hårda arbetet ombord, det ­vresiga ­vintervädret och hur galghumor och galna upptåg blir ett sätt att härda ut. På ett tragikomiskt sätt skildras ­maktgalna ­skeppare, forskare som balanserar på ­gränsen mellan ­genialitet och dårskap, och en ­besättning som omedvetet gör sitt bästa för att leva upp till alla fördomar om sjömän.

Sakta men säkert byggs en stämning upp, en stämning ­präglad av nerver på helspänn, avstånd till livet ­hemmavid, och drömlika förväntningar på vad som ska ske i nästa hamn. När båten går in i en norrlandshamn kulminerar det hela och slutar för Tilles del med ett dopp i den isande hamnkanalen.

Författaren, forskare med lång erfarenhet av ­forskningsresor till havs, berättar en historia som till delar baseras på ­minnen från dessa färder, men kryddat med ett stort mått av fantasi och med mycket insprängd humor och ­livsfilosofi.