Bläddra

Flickan i fönstret

Kategorier: Deckare Skönlitteratur

Flickan i fönstret

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Året är 2007 och det går mot höst. Nicolas Sarkozy har vunnit det franska presidentvalet och den försvunna flickan, Madeleine McCann, är årets nyhet.

   Anders och Monica Hademark och deras fyraårige son, Linus, bor i lägenhet i Trelleborg. Monica har under en tid pratat om att hon vill flytta till ett hus. Hon tycker att det skulle bli bättre för Linus. En dag när Anders står och tittar i skylfönstret på bilderna av de husobjekt som fastighetsbyrån har till försäljning ser han sin gamle vän därinne. Chris Berg, som han inte sett på tjugofem år, kommer ut och berättar att han blivit fastighetsmäklare. När han får höra Anders önskemål berättar han att de nästa dag ska få in ett hus vid havet. Chris lovar Anders att han ska få se huset först av alla.

   Paret Nilsson har bott i huset i många år men har bestämt sig för att flytta till Filippinerna eftersom de fått möjligheten att ta över en restaurang där. Deras 39-årige son har redan åkt ner för att börja arbeta på restaurangen. 

   På visningen av huset tycker Anders sig känna igen Ingvar Nilsson, men kan inte placera honom. När Anders och Monica gått in, tillsammans med Annabelle Nilsson, står Chris och Ingvar kvar därute. Det ringer i Chris telefon, och när han svarar går han mot grannhuset. Han stannar till och tycker sig höra en engelskspråkig flickröst inifrån huset. 


Assar Anderssons kritikerrosade debut har diskuterats flitigt på bokbloggarnas forum. Författarens tilltalande skrivsätt och innovativa upplägg utgör en välbehövlig syreinjektion på den svenska bokmarknaden. Böckerna har fått ett varmt välkomnande av läsarna, framförallt är det den kvinnliga delen av läsarkretsen som har tagit böckerna till sitt hjärta. Trilogin är skriven likt en rafflande teveföljetong, med flera parallella handlingar och snabba scenbyten. Denna berättarteknik i kombination med en synnerligen levande dialog gör att man effektivt sugs in i handlingen vars spänningskurva inte avtar förrän sista sidan är läst. "Originellt, spännande och framförallt nytänkande." Dast Magazine "En unik utgivning i flera avseenden [...] Några språkmässiga anmärkningar hittar vi inte, tvärtom är språket på mycket hög nivå." Iwan Morelius, hedersledamot av Svenska Deckarakademin "Detta måste ha varit det bästa jag läst i år, jag är smått kär i boken och kan inte vänta till andra delen kommer ut." Bokform "Anderssons absoluta styrka är gestaltningen av samtliga karaktärer som har en direkt plats i handlingen. Trots att det finns en salig blandning av såväl goda som onda karaktärer, så lyckas han med konststycket att ge var och en helt egen röst och personlighet. Till exempel så kryper det i skinnet bara jag läser Allan Börjessons namn." Annikas litteratur- och kulturblogg.