Bläddra

Fordringsägare

Kategorier: Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt

Fordringsägare

Kategorier: Klassiker Skönlitteratur Skönlitteratur: allmänt
Köp här
Fordringsägare (1890) är ett kammarspel och triangeldrama som skildrar en komplex spiral av kärlek, svartsjuka och hämdbegär. Handlingen utspelas på ett bardortshotell i Stockholms skärgård och i centrum står en kvinna vid namn Tekla, hennes nuvarande make, Adolf och hennes tidgare make, Gustaf.

Tekla har sårat sin före detta make, som uppsöker hennes nuvarande make, utan att avslöja vem han är. Hans syfte är att krossa deras äktenskap och likt en fordringsägare ta henne tillbaka. Ex-maken driver den nuvarande maken att känna samma hat mot hustrun som han själv och suggererar denne att föreställa sig Tekla som ett ”kvinnodjur”, en ”vampyr som suger ut männens själar”.

Strindberg beskrev själv denna enaktare som en ”En tragi-komedi” och här, som så ofta hos Strindberg handlar det om kvinnor – gärna kreativa – som för äkta män och älskare bakom ljuset och suger musten ur dem. Samtidigt skildrar han skarpsynt inre motstridigheter, frågan om vem som är stark och vem som är svag och människans rädsla för att bli utnyttjad.