Bläddra

Gardar Gåtlösaren

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Gardar Gåtlösaren

Kategorier: Deckare Skönlitteratur
Köp här

Gardar Gåtlösaren


Deckakademin: Nominerad till Årets deckare!

 Gardar Gåtlösaren, som är bosatt i det danska Skåne för tusen år sedan och som från Trelleborg färdas till Birka, Gotland och Konstantinopel, är en ung, vikingatida detektiv. Han kallas gåtlösare (detektiv är ett begrepp som inte fanns på vikingatiden) eftersom han är runkunnig ristare och en baddare på att tyda tecken, sejda och även framträda som blotgode. Men i praktiken löser han mordproblem på ett rationellt sätt genom detektering och tolkning precis som senare tiders detektiver.

 Han löser gåtan med de dödade husdjuren i Skåne, korsmorden i Birka och midsommarmordet i Visby. Han är med om ett sjöslag vid smålandskusten, löser problemet med den försvunna träguden i mörkaste Småland och avslöjar en stympmördare på Gotland. Mysteriet med barnen som försvinner i Götaland klarar han ut och han förföljer stympmördaren till Konstantinopel, där han träffar kejsar Basileios och på dennes uppdrag reder han bland annat ut falskmynteriet som pågår i Bysans miljonstad. Det finns till och med ”en drake” som han tampas med.

"Gardar Gåtlösaren kommer att älskas av många. Enligt min mening är det den bästa svenska historiska deckaren sedan Carl Greeks En ljungande malm (1973). Utan tvekan är denna originella, spännande och ytterst läsvärda roman en bok som har alla chanser att bli en stor svensk klassiker!”  Jean Bolinder DAST

Författaren Bertil Falk är en pensionerad dagstidnings- och TV-journalist, dokumentärfilmare, närradioproducent, författare, översättare och föredragshållare.