Bläddra

Gerda : konturer av ett liv

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Köp här

Gerda : konturer av ett liv

Kategorier: Biografi: allmänt Biografier och litteraturvetenskap Biografier, sanna berättelser, essäer etc. Självbiografi: allmänt
Köp här
Gerda Andrén föddes 1873 och växte upp i Sankt Olof på Österlen. Hennes liv kom att formas av närheten till dramatiska händelser, som vi känner från 1900-talets historia.

En märklig slump ledde henne till en karriär som sångerska med omfattande turnéer i Tyskland. En romantisk kärlekshistoria förde till giftermål med sonen i en godsägarfamilj i Livland. Hon fick på nära håll en glimt av liv och kultur bland de balttyska ridderskapen innan den epoken gick i graven. Deras bäste vän och marskalk vid bröllopet, Nikolaj Burenin, visade sig ha en hemlighet. Han hörde till Lenins och Gorkijs innersta cirklar i samband med den första ryska revolutionen.

Revolutionsåren i Ryssland och inbördeskriget 1918-1922 förde med sig stor dramatik och våld nära familjen. Efter flykt i panik från sitt hem i Ukraina under inbördeskriget formades liv och vardag för hennes familj i det nya Sovjetunionen, först under Lenin och sedan under förföljelserna under det stalinistiska 30-talet. I samband med andra världskrigets utbrott hamnade hon ensam med ett sexårigt barnbarn och isolerad i det av Nazityskland ockuperade Charkov. Vi får följa deras gemensamma kamp för överlevnad. Deras flykt undan kriget gick via läger i det ockuperade Polen och till slut med häst och vagn genom det brinnande Tyskland i januari 1945.

Hon var min mormors syster. Genom efterlämnade brev och dokument, intervjuer med barnbarnen i Ryssland och forskning i arkiven har jag kunnat följa spåren och återge berättelsen om hennes liv.