Bläddra

Grammatica Obscura

Kategorier: Filosofi Filosofi och religion
Köp här

Grammatica Obscura

Kategorier: Filosofi Filosofi och religion
Köp här
Hur ska vi benämna den fasa som rör sig under postmodernismens blänkande yta? I Grammatica Obscura fusioneras två av samtidens viktigaste genrer, filosofin och skräcklitteraturen i en prosapoetisk berättelse, en tesroman där vår språkliga kontroll ses för vad den är: en armé av zombies, gengångare och vampyrer.

Teserna är texter för gravstenar. Gravarna radar upp sig, bildar kyrkogårdar som efter ett stort krig. Mitt i detta landskap står kroppens epicentrum, själva språkets död, en öppning mot grammatikens tidlöshet. Och i ett avgörande vägskäl växer en legend fram, fiskarkungens saga om oss själva som härskare i kommunikationens undergrävda utopier.

Nanok är filosof och debuterade med Astruktion, ett verk av betydelse för det postmoderna tänkandet. Grammatica Obscura är hennes skönlitterära debut, ett nytt schakt i Baudelaires och Mallarmés labyrint.

Pressröster:

»Grammatica Obscura är en monolog om en aktiv nihilism á la Nietzsche, men den är också kristalliseringen av en skönhet som aldrig finner tillfredsställelse.«
Guido Zeccola, Tidningen Kulturen

»[...] jag fascineras över att abstrakt tänkande om twit twit twit-tidens språk- och meningsdöd kan fusioneras så begåvat med den medeltida myten om Fiskarkungen.«
Pia Bergström, Aftonbladet