Bläddra

Hästens näringsbehov och utfodring

Kategorier: Djur och natur Husdjur Livsstil, hobby och fritid
Köp här

Hästens näringsbehov och utfodring

Kategorier: Djur och natur Husdjur Livsstil, hobby och fritid
Köp här

Det naturliga för hästen är att livnära sig på bete, men på våra breddgrader ersätts betet av konserverat vallfoder under en stor del av året. Och vallfodret kompletteras i sin tur med olika fodermedel. Många foderslag beskrivs här och hur man skräddarsyr foderstaten till hästen för att passa för olika skeden i livet och olika verksamheter, t ex intensiv träning, dräktighet, tillväxt eller begränsad rörlighet.

Det här är en nödvändig bok för alla som arbetar med hästar.

De senaste rönen och de nödvändiga kunskaperna för rätt utfodring finns med. Man får också veta hur hästen tillgodogör sig fodret och när man använder vilket foder: helsädesensilage, spannmål, biprodukter, soja, linfrö, majs, foderblandningar, mineral- och vitaminfoder. Fodrens näringsvärde och funktion beskrivs och hur de ska användas i en för hästen anpassad foderstat. Även utfodringsbetingade störningar behandlas.

Konservering och lagring av vallfoder och spannmål är en viktig del av foderhanteringen. Hur man utfodrar på ett ekonomiskt riktigt sätt beskrivs också, liksom hur man arbetar rationellt och ergonomiskt i stallet. Boken ger förslag på tekniska hjälpmedel i arbetet.

Uppdaterad populärutgåva.