Bläddra

Helmers vals

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Helmers vals

Kategorier: Biografiska romaner Skönlitteratur
Köp här

Helmers vals handlar om Aino Trosells far, skogsarbetare, jordbrukare, skinnare och outtröttlig när det gällde folkbildning. Helmer fick ett långt liv, han blev närmare 90 år. Far blev han sent, till dottern Aino. Skilsmässan från Edit, som snart följde, var ovanligt på 1950-talet. Detta är en uppsluppen flödande berättelse, med bitsk humor. Helmers vals är Aino Trosells tjugofemte bok.

Aino Trosells far var också en egocentriker och dagdrömmare. Han växte upp på gården Tros, utanför Malung i Dalarna. Där fick Helmer uppleva elektrifieringen, han var med och byggde godtemplarhuset, agiterade i folkomröstningen om allmänt rusdrycksförbud, köpte en kristallmottagare, bildade skinnarbetarnas fackförening, agiterade för socialdemokraterna, läste, målade, flyttade till Stockholm på 1970-talet och arbetade som vakt, köpte färgteve, skulpterade.

Aino Trosell är också född och uppvuxen i Malung, vilket avspeglas i flera av hennes böcker: Jäntungen, En gränslös kärlekshistoria, Hjärtblad och Helmers vals. Hon är också en prisbelönt deckarförfattare. Som ung flyttade Aino till Göteborg där hon arbetade inom socialvården och på Arendalsvarvet. Under många år bodde familjen sedan i hennes hembygd. Nu är Aino tillbaka i Göteborg. Hon är heltidsförfattare sedan 1985.